Tukholmaan muuttaminen

Haaveiletko Ruotsiin muutosta, mutta et tiedä mistä aloittaa? Kuinka hakea töitä ja miten löytää asunto? Pärjääkö, vaikka kieltä ei osaisikaan? Ja mistä löytää kavereita, kun ystävät jäävät kotimaahan? Alla löydät kaikki tarvittavat vinkit Ruotsiin muuttoa varten!

Mistä työ?

Ensimmäinen, ja ehkä tärkein, asia mikä pitäisi järjestää ennen muuttoa on työ, mutta mistä lähteä liikkeelle? MultiMind Bemanning on rekrytointi- ja työnvälitysyritys Tukholmassa, joka etsii jatkuvasti suomenkielistä työvoimaa erilaisiin työtehtäviin Tukholman alueelle. Yritykseltä löytyy monipuolinen valikoima sekä kokoaikaisia, että osa-aikaisia töitä monille eri aloille. Moniin tehtäviin ei tarvitse edes osata ruotsia! MultiMindilla työskentelee suomenkielisiä rekrytoijia, jotka auttavat mielellään sinua löytämään työn Tukholmasta – eli saat palvelua suomen kielellä! Avoin hakemus kannattaa jättää MultiMindin sivuille, mikäli muutto Tukholmaan houkuttelee, mutta työ on vielä haun alla.

Asunto ja muut käytännön asiat

Seuraava vaihe muuttoprosessissa on yleensä asunnon löytäminen, mikä ei aina Tukholmassa ole helppoa. Monet Ruotsiin muuttaneista löytävät usein ensimmäisen asuntonsa laittamalla Blocket:in sivuille ilmoituksen. Suomalaisesta Facebook-ryhmästä Koti Tukholmasta voi myös löytää asunnon, joten sielläkin kannattaa olla aktiivinen.

Jos olet 18-30 vuotias voit myös kääntyä Nordjobb:in puoleen sekä työtä hakiessa, että tarvittaessasi apua eri käytännön asioissa. Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja, asuntoja sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa nuorille.

Muuttamisen jälkeen kannattaa hakea Ruotsin veroviraston, Skatteverket:in, kautta ruotsalaista henkilötunnusta (personnummer). Se helpottaa monen käytännön asian hoitamista ja ilman personnummeria ei esimerkiksi pysty avaaman ruotsalaista pankkitiliä.

Uusia ystäviä

Miten tutustua uusiin ihmisiin Tukholmassa? Töiden ja harrastuksien kautta on helppo saada uusia ystäviä, mutta Facebookista löytyy myös paljon erilaisia ryhmiä Suomesta muuttaneille seka suomea puhuville. Jos muutat opintojen perässä kannattaa liittyä TSO-Tukholman suomalaiset opiskelijat ryhmään. He järjestävät aina silloin tällöin kaikenlaista tapahtumaa lukukausien aikana. Tukholman suomitytöt on myös aktiivinen ryhmä, jossa järjestetään After Workejä ja muita aktiviteetteja. Suomenruotsalaisille löytyy oma ryhmä; Ankdammen i Stockholm ja Suomalaiset nuoret Tukholmassa on myös tarkoitettu Tukholmassa asuville suomalaisille nuorille.

Suomalaista Tukholmassa

Jos koti-ikävä yllättää ja kaipaat suomalaista ruokaa, löytyy kotimaisia herkkuja Hötorgishallen:in Finska butiken:ista. On myös hyvä tietää, että monet viranomaiset tarjoavat palveluitaan suomeksi, koska suomi on yksi Ruotsin virallisista vähemmistökielistä.